دریاچه های ایران از زیباترین پدیده های طبیعی محسوب می شوند و با داشتن فضایی آرام و دلنشین ، مسافران و طبیعت دوستان را به سمت خود جذب می کنند. این زیبایی های طبیعی آب و هوایی خنک در دل طبیعت را برای مسافرانشان فراهم می کنند و به همین دلیل است که هر چه هوا گرم تر شود ، طبیعت گردان و گردشگران ، دریاچه ها را برای تفریح انتخاب می کنند. ایران ما هم بیش از ۲۰ دریاچه مشهور دارد که بیشتر آنها شناخته شده هستند و نیازی به معرفی ندارند . این زیبایی های طبیعی بخش های مهم اکوسیستم ایران هستند و نقش مهمی در طبیعت دارند. پس اگر دوست دارید با این جاذبه های طبیعی ایران آشنا شوید این مطلب از مجله چمدونم را تا انتها مطالعه کنید.
تنها حرف ما این است که اگر به هریک از این دریاچهها، برای گردش و سرگرمی مراجعه می کنید ، حواستان به پاکیزه نگه داشتن آنها باشد و لطفا از انداختن هرگونه زباله حتی مواد خوراکی که تغییر رژیم غذایی جانداران دریاچه را سبب میشود، خودداری کنید.
دریاچه خزر
ما سفر به نوار سبز شمال ایران را برای وجود دریای خزر آن دوست داریم اما باید بدانید که خزر دریا نیست و یک دریاچه است ! به این گونه که دریای خزر بزرگترین دریاچه جهان محسوب می شود و این دریاچه بزرگ ، توسط کشورهایی چون ایران ، قزاقستان ، روسیه ، آذربایجان و ترکمنستان احاطه شده است. مسافران و گردشگران برای لذت بردن از سواحل زیبای خزر معمولا به استانهای مازندران و گیلان سفر میکنند تا لحظات زیبایی برای خودشان بسازند. اگرچه برخی از شهرها و سواحل دریای خزر در طول تعطیلات شلوغ میشوند، اما هنوز هم شگفتیهای ناشناختهای در بزرگترین دریاچه جهان وجود دارد که می تواند علاقه مندانش را جذب کند.
دریاچه مارمیشو
دریاچه مارمیشو از جمله زیستگاههای آبی، کوهستانی و جنگلی در شمال غربی ایران است و در مرز ایران و ترکیه و در ۴۵ کیلومتری ارومیه واقع شده است. سرچشمه اصلی این دریاچه زیبا و دیدنی، آبهای جاری از ذوب برف کوههای زاگرس است. همچنین رودخانه نازلوچای که از به هم پیوستن آبهای جاری ترکیه و آبهای جاری ایران به وجود آمده است پس از طی مسافتی، بالاخره در تنگه سرسبزی باعث پیدایش دریاچه مارمیشو میشود و زیبایی منطقه را چندین برابر می کند. اوضاع نامناسب جادههای منتهی به منطقه گردشگری مارمیشو ارومیه و فقدان تابلوهای راهنما در این مسیر در کنار نبود سایر امکانات مورد نیاز برای توسعه گردشگری در این منطقه سبب شده تا شهروندان ارومیه و طبیعت گردان با مخاطرات زیادی روبهرو باشند.
البته با فرهنگ بودن ما باعث می شود که این زیبایی آسیب نبیند و همچنان در این نقطه از ایران بدرخشد. پس درست و با مسئولیت ، از این جاذبه های طبیعی دیدن کنیم.
دریاچه ارومیه
دریاچه ارومیه بزرگترین آبگیر دائمی آسیای غربی شناخته شده و در شمال غرب فلات ایران قرار گرفته است. واقعیت غم انگیز این است که دریاچه ارومیه زمانی بزرگترین دریاچه در خاورمیانه بوده است اما همچنان افراد زیادی از سراسر جهان از دریاچه ارومیه در شمال غربی ایران دیدن میکنند. وسعت این دریاچه ۵۱.۸۷۶ کیلومتر مربع است که حدود سه درصد مساحت کل کشور را دربر میگیرد. از نکات جالب در رابطه با این جاذبه طبیعی باید بگوییم که میزان نمک محلول در آب این دریاچه دو برابر اقیانوسها است و به همین دلیل، هیچ ماهی و نرمتنی به جز گونههایی از سختپوستان در آن زندگی نمیکنند، آب آن هیچوقت یخ نمیزند و شناگران نیز میتوانند روی آن شناور بمانند.
این دریاچه ۱۰۲ جزیره دارد که متأسفانه اخیرا، به علت بی توجهی ، بخشی از آن خشک شده و باعث بسیاری از مشکلات زیست محیطی برای مردم در آن منطقه شده است، اما هنوز هم جذابیت و شگفتی خود را حفظ کرده است.
دریاچه ارومیه گاهی اوقات به رنگ قرمز نیز تغییر میکند. رنگ اصلی این دریاچه نمکی در ارومیه به رنگ آبی است، اما به دلیل افزایش جلبکها و باکتریها و همچنین افزایش غلظت نمک، وقتی سطح آب خصوصا در فصول گرم سال کاهش مییابد، به رنگ قرمز تغییر رنگ میدهد. غروب زیبای دریاچه ارومیه، گل و لجن موجود در آن که خاصیت درمانی دارند و حیات وحش، هزاران مسافر و توریست را به خود جذب میکند.
تا کنون حدود یک میلیارد دلار برای احیای دریاچه ارومیه خرج شده است و اگر یک میلیارد دلار سرمایه مورد نیاز تامین شود دریاچه ارومیه تا سال ۱۴۰۶ یا ۱۴۰۷ به “تراز اکولوژیک” خود باز میگردد.
دریاچه اوان
از دیگر زیبایی های طبیعی ناشناخته ایران می توان به دریاچه اوان اشاره کرد. اوان زیبا در جاده قزوین الموت و در نزدیکی روستای زرآباد قرار دارد و مسافران و گردشگران تور قزوین را به سمت خود جذب می کند. از آنجایی که این دریاچه در دامنه کوه خشچال قرار دارد، میتوانید از آب و هوای مطبوع، طبیعت بکر و چشم اندازهای زیبای منطقه نیز لذت ببرید و لحظات خوشی را کنار عزیزانتان سپری کنید.
از مزیتهای خوب این منطقه می توان به امکانات و تفریحگاههای مناسب که برای خانوادهها و گردشگران فراهم شده است اشاره کرد. در نتیجه گردشگران علاوه بر لذت بردن از منظرههای فوق العاده میتوانند از تفریحاتی نظیر قایقرانی، کوهنوردی و شنا نیز بهره مند شوند.
دریاچه گهر
یکی دیگر از شگفتیهای طبیعی ایران ، دریاچه گهر آن است که معنای آب جمع شده در گودی را می دهد. نکته جالب اینجاست که همه ایرانیان از آن آگاه نیستند و از این زیبایی طبیعی دیدن نمیکنند. بنابراین برخلاف دریای خزر که هر از گاهی شلوغ میشود، دریاچه گهر مقصد آرام و رویایی برای گردشگرانی است که دوست دارند از طبیعت ناب لذت ببرند.
گهر در ۳۵ کیلومتری دورود لرستان و در منطقه حفاظت شده اشترانکوه واقع شده است. برای رسیدن به این زیبایی طبیعی آرام نیاز به یک پیاده روی چهل دقیقهای خواهید داشت. دریاچه در واقع به دو بخش گهر بالا و پایین تقسیم میشود که تنها ۱۰۰ متر از هم فاصله دارند. این دریاچه به نگین زاگرس معروف است و به علت آب زلالش در برخی جاها میشود کف آب و ماهیان در رفت و آمد را مشاهده کرد.
دریاچه ولشت
دریاچه ولشت یکی از ۱۰ دریاچه آب شیرین کشور محسوب شده و در کیلومتر ۲۵ جاده چالوس شهر مرزن آباد قرار دارد. این پدید زیبا و طبیعی محیط زیست مناسبی را برای پرندگان و آبزیان فراهم کرده است. گونههای گیاهی و جانوری کلاردشت نیز از دیگر ویژگیهای ولشت هستند و بر جذابیت منطقه افزوده اند. برای رسیدن به ولشت باید از شهر چالوس و از طریق کندوان و محور ارتباطی چالوس به تهران برانید و پس از طی ۲۳ کیلومتر و بعد از پل کجور و گذر از سربالاییها و پیچهای جنگل ، خودتان را به دریاچه برسانید.
حضور گردشگران بدون نظارت طی سالهای گذشته طبیعت این منطقه آسیبپذیر و اکوسیستم طبیعی آن را دگرگون کرده است. از جمله ورود آلایندههای محیطی، حیات انواع آبزیان، چون ماهی سفید، اردک ماهی، شاه کولی و حتی جلبکها و پلانگتونها را در معرض تهدید قرار میدهد. پس کاش با داشتن شعور و فرهنگ از این زیبای های طبیعی بازدید کنیم و کمی مسئولیت پذیر باشیم.
دریاچه زریبار
زریبار بهشت گمشده در غرب ایران است و از جذاب ترین پدیده های طبیعی شناخته می شود. زریوار یک نام کردی است و این زیبای غربی در سه کیلومتری شهر مریوان قرار دارد. جالب است بدانید هیچ رودخانهای آب این دریاچه را تأمین نمیکند و آب آن فقط ازآب شدن برف کوههای اطراف و چشمههای طبیعی موجود در کف دریاچه تأمین میشود. مردم محلی باور دارند آب این چشمه بهصورت خودجوش تامین میشود و به همین دلیل ، افسانه و قصههای جالبی دارد. در اطراف دریاچه گونههای زیادی از درختان مانند بلوط، گلابی و بادام وجود دارد که زیبایی منطقه را افزایش داده اند. یکی دیگر از جاذبههای این دریاچه، جزیرههای کوچکی است که ماهگیران برای گرفتن ماهی از آن استفاده میکنند.
دریاچه چورت
در ده کیلومتری روستای چورت و ۷۱ کیلومتری ساری یه دریاچه زیبا با نام چورت واقع شده است . البته نا اصلی این زیبایی میانشه است اما به علت نزدیکی دریاچه به روستای چورت با نام دریاچه چورت، معروف شده است. این پدیده زیبا در اثر زلزلهای در سال ۱۳۱۸ بوجود آمد. زلزله ای که باعث شد مسیر آب چشمه در این مکان مسدود شود و این دریاچه دیدنی بوجود بیاید. در فصلهای بهار و تابستان که سطح آب پایینتر است، میتوان درختهایی را که قبلا در این مکان روییده بودن مشاهده کرد که سر از آب بیرون آورده و منظرهای خارق العاده پدید میآورند.
دریاچه الندان
الندان هم از دیگر دریاچه های ایران است و در استان مازندران می درخشد. الندان که بارش باران و برف تنها منبع تامین آب آن است و هیچ رودی وارد آن نمیشود. ویژگی نوع خاک اطراف دریاچه منحصر به فرد است، به صورتی که در اثر اندک باران و برف تمام آبهای آن به سمت دریاچه سرازیر میشوند و به علت عدم نفوذپذیری خاک آن، میزان ماندگاری آب در دریاچه زیاد است.
در اطراف دریاچه نیز گونه گیاهی خاص و پوشش سبزی چون گلهای بنفشه، درختچههای ازگیل، ولیک و تلکا وجود دارد که بر زیبایی منطقه افزوده اند.
سخن نهایی
تمام این زیبایی ها و دیگر جاذبه های طبیعی ایران ، تنها با فرهنگ و رفتار ما با آنها ماندگار هستند و جذابیت دارند. اگر فرهنگ و شعور استفاده از زیبایی های طبیعی ایران را نداشته باشیم ، قطعا طبیعت هم به ما هیچ لبخندی نمی زند و غم و غصه ما را در زندگی شخصی تشدید می کند. اگر به درستی از طبیعت ایران استفاده کنیم به همان اندازه خوشحال و خرسند می شویم و از زندگی لذت می بریم . پس در زمان بازدید لطفا هیچ زباله ای را در منطقه رها نکنید. به طبیعت آسیب نزنید و از آزار و اذیت حیوانات منطقه جدا خودداری کنید.
شاید از این طریق ، روی خوش زندگی نگاهی کند!
ثبت ديدگاه