چمدونم شما را با زیباترین و دیدنیترین جاهای دیدنی اصفهان آشنا میکند. کلیسای وانک که چون زمرد در مرکز شهر و در محله جلفای اصفهان میدرخشد و از مسافران و گردشگران دلربایی میکند. نقاشیهای منحصربهفرد، معماری ساده و قدمت کلیسای وانک اصفهان دست در دست یکدیگر داده و این اثر دیدنی و تاریخی را از سایر کلیساهای ایران متمایز کرده است. این کلیسای زیبا در طول سالها سیر تکاملی داشته و با اضافه شدن بخشهای مختلف، اهمیت آن نیز افزایش پیدا کرده است. میتوان گفت وانک از زیباترین کلیساهای ایران بوده و در زمان شاه عباس دوم، توسط ارامنه مهاجر منطقه جلفای اصفهان ساخته شده است.
کلیسای وانک از مهمترین جاهای دیدنی اصفهان بوده و از بزرگترین جاذبههای تاریخی و مذهبی در محله جلفا نیز شناخته میشود. همانگونه که پیشتر عنوان کردیم این کلیسا را ارامنه مهاجر در دوران حکومت شاه عباس صفوی ساختهاند. وانک معروفترین و بزرگترین کلیسای ایران است و کلیسای جامع ارامنه اصفهان نیز به حساب میآید.
این کلیسا را جهانیان با نام آمنا پرکیچ هم میشناسند. وانک یکی از ۱۳ کلیسای باقیانده در محل جلفای اصفهان از قرن ۱۷ است و همچنان جایگاه قدرتمندی میان ارامنه داشته و در جهان نیز شناخته شده است.
تاریخچه کلیسای وانک
در دوران صفویه، شاه عباس اول در جنگ با عثمانیها دستور داد تا سپاهش عقب نشینی کند. در این زمان سپاه ایران از ارمنستان عبور میکرد و در این بین مردم ارمنستان هم در خطر کشتار بودند. شاه عباس ارامنه را با خود به ایران آورد و به آنها اسکان داد. به همین دلیل محله جلفا از گذشته محلی برای اقامت ارامنه مهاجر به حساب آمده و امروزه نیز ارامنه شهر اصفهان در این محله زندگی میکنند.
شکل قدیمی محله جلفا با شکل امروزی آن زمین تا آسمان فرق میکرد. به مرور ارامنه ساکن در این محله تصمیم به ساخت و ساز در جلفه کرده و برای برگزاری مناسبات دینی خود بناهای مذعبی بنا کردند. میتوان گفت قدمت کلیسای وانک به سال ۱۶۰۶ زمانی که کلیسای کوچکی به نام هاکوب در قسمتی از این بنا قرار داشت باز میگردد. در آن زمان کلیسای هاکوب به مدت ۵۰ سال مورد استفاده روحانیون مسیحی قرار گرفت و در این زمان کشیشهای بسیاری در آن آموزش دیدند. به مرور زمان این کلیسا به بنای اصلی کلیسای وانک یا آمنا پرکیچ تبدیل شد. بر سر در ورودی وانک نیز متنی حک شده که نشان از قدمت کلیسا را دارد:
وانک آمنا پرکیچ و مقر اسقف اعظم ارمنیان ۱۶۰۶ میلادی
ارامنه مقیم اصفهان تا پایان قرن ۱۷ میلادی ۲۴ کلیسا تاسیس کردند که متاسفانه امروز تنها ۱۳ مورد از کلیساها باقی مانده است. کلیسای وانک بخشهای مختلفی چون کتابخانه، ساختمان اداری، فضای سبز و یک موزه دارد. همچنین برج بلندی در ورودی وانک خودنمایی میکند. ساعت بزرگی در طبقه دوم برج دیده میشود که این ساعت توسط ماردیروس هورداناتیان در سال ۱۹۳۱ میلادی به کلیسا هدیه داده شده است.
داخل کلیسا قطعا نفستان از زیبایی بند خواهد آمد. چراکه قرار است نقاشیهای روی دیوار و سقف شما را مسحور کنند. نقاشیهایی که هرکدام یک رویداد و روایتی را از ابتدای تولد مسیح تا روز رستاخیر و بهشت و دوزخ را نمایش میدهد. این تصاویر همگی از کتاب انجیل مسیحیان بر گرفته شده است. طلاکاری و تذهیب وانک در نوع خودش بینظیر است و زیباییاش میتواند شما را ساعتها درگیر کند.
گنبد کلیسای وانک همانند گنبد مساجد ایرانی ساخته شده است. علاوه بر گنبد دو برج ناقوس در کلیسا دیده میشود که این برجها در ساعات مشخصی از روز به صدا در میآیند. موزه کلیسای وانک نیز از دیدنیهای کلیسا شناخته شده و از جذابیتهای آن به حساب میآید. موزه کلیسای وانک در ابتدا چند اتاق ساده بود که حدود ۱۰۰ سال پیش توسط طادئوس هونانیان در ضلع شمالی کلیسای وانک ساخته شد. اما امروزه به یک موزه بزرگ و کامل تبدیل شده است. در این موزه از اشیایی چون نسخ خطی، نقاشیهای هنرمندان اروپایی و ارامنه، صنایع دستی فلزی، چوبی و سفالی نگهداری میشود که میتواند برای علاقهمندانش دیدنی باشد. از مهمترین آثار موزه وانک میتوان به تار موی دختر ۱۸ سالهای که روی آن جملهای از تورات نوشته شده است اشاره کرد.
کلیسای وانک کجاست
وانک در مرکز شهر اصفهان ( محله جلفا) و در جنوب زاینده رود قرار دارد. میتوان گفت محله جلفای اصفهان از زیباترین مناطق شهر است و به دلیل قرار گرفتن کلیسای وانک در آن، از توریستیترین مناطق شهر شناخته میشود. شما از هر نقطه اط شهر اصفهان میتوانید به محله جلفا بروید اما دسترسی مستقیم به این کلیسا از خیابان حکیم نظامی میسر است. دقت کنید تردد با ماشین در این منطقه به دلیل بافت قدیمی بودن محدودیت دارد. پس ماشین را در خیابانهای اطراف پارک کنید.
کلیسای وانک اصفهان ساعت بازدید
شما میتوانید با تهیه بلیت ۱۰ هزار تومانی، همه روزه از ساعت ۸:۳۰ صبح تا ۱۳:۳۰ و سپس از ساعت ۱۶ تا ۱۸:۳۰ به این کلیسا مراجعه کرده و از زیباییهای آن دیدن کنید. البته کلیسا در روزهای تعطیل رسمی به دلیل عزاداری و روز اول نوروز و مناسبتهای ارامنه تعطیل است.
قیمت بلیت برای اتباع خارجی نیز ۵۰ هزار تومان است.
ثبت ديدگاه