عمارت شاپوری، باغ و عمارتی زیبا و دیدنی که از بناهای متعلق به دوران پهلوی بوده و بین سالهای ۱۳۱۰ تا ۱۳۱۵ به سفارش عبدالصاحب شاپوری از تجار سرشناس اهل شیراز ساخته شده است. بنا از پلانی نسبتا چهارگوش برخوردار بوده و در نمای اصلی، تزئینات بسیار زیبایی از کاشیکاری و گچبری دارد به گونه ای که چشم هر بیننده ای را خیره میکند. از ویژگیهای ارزشمند عمارت شاپوری به غیر از نمای اصلی می توان به ستونهای مدور و منقش گچی و کاشیکاری با طرح فروهر بر پیشانی ایوان فوقانی آن اشاره کرد.
این بنای زیبا و دیدنی با شماره ۲۷۸۱ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. عمارت شاپوری در باغی به وسعت ۴۶۳۵ متر واقع شده و تا دهه ۷۰ هجری بنای آن مورد استفاده خانواده شاپوری بوده است. این عمارت چند سالی به صورت متروک رها شده بود تا اینکه در سال ۱۳۷۸ سازمان میراث فرهنگی فارس ملک را خریداری و ثبت میراث فرهنگی ایران کرد.
این بنا در دو طبقه با زیربنای ۸۴۰ مترمربع و در زمینی به مساحت ۴۶۳۵ مترمربع به سبک معماری قاجاری بنا شده و جزو اولین بناهایی است که در آن سالها، با رویکرد آزادانه به معماری طراحی شده است.
عمارت شاپوری شیراز
این عمارت زیبا و باغ آن متعلق به عبدالصاحب شاپوری بوده و در سالهای ۱۳۱۰ تا ۱۳۱۵ بنا گردیده است. سبک معماری عمارت شاپوری در نوع خود نظیر ندارد به طوری که قرار گرفتن ۱۴ ستون به قرینگی یکدیگر با تزئینات منحصر به فرد در گرداگرد بالکن هویتی خاص به بنا داده است. جدا از تزئینات، گچبری و ستونهای رنگی، حوض پنجپر بزرگ وسط حیاط هیچ شباهتی با دیگر بناهای تاریخی شهر شیراز نداشته و جلوهای چشمنواز به فضای باغ بخشیده است. جلوهای که شکوه معماری عمارت را هم چندین برابر کرده و میهمانان باغ را مست میکند. اضافه نمودن بالکن به بنا در آن زمان که هیچ جایگاهی در معماری ایرانی نداشته، معماری عمارت شاپوری را منحصربهفرد کرده است. همچنین قرار گرفتن ۱۴ ستون به قرینگی یکدیگر، با تزئینات بی نظیر در گرداگرد بالکن، هویتی خاص به فضا داده و این ابتکار خلاقانه را به اوج میرساند. از دیگر جلوههای بنای باغ شاپوری میتوان به بهارخواب آن که محل استراحت تابستانی است و راه پله وسط عمارت و دو سویه شدن آن و هدایت بازدیدکنندگان به شاه نشین و گوشواره هایی که با درک های کوچک و بزرگ فضای بیرون خانه را (باغ) نشان می دهد اشاره کرد.
عمارت شاپوری هیچ شباهتی با دیگر بناهای هم عصرش ندارد و با اینکه این عمارت زیبا حیاط، شاه نشین، گوشواره، تالار و ایوان و حوضخانه و راهرو و تزئینات کاشی هفت رنگ و گچبری و نقاشی دارد اما تفاوت و نوع خاص معماری به کار رفته در بنا شاپوری را با دیگر عمارات مانند زینتالملوک یا نصیرالملوک شبیه نکرده است. انواع درختان چون سرو، افرا، چنار و درختان میوه مانند انجیر، انار، نارنج، خرما و گل های رز و شمعدانی در این باغ به وفور دیده شده و زیبایی باغ را چندین برابر افزایش دادهاند. برای آشنایی با دیگر جاذبههای دیدنی و تاریخی شهر، راهنمای سفر به شیراز چمدونم را مطالعه کنید.
آدرس عمارت شاپوری شیراز
باغ و عمارت زیبای شاپوری امروزه بازسازی شده و به صورت موزهای تاریخی در شهر فعالیت میکند. علاقهمندان به معماری قدیم ایرانی میتوانند در روزهای شنبه تا پنجشنبه یعنی در ۶ روز هفته از ساعت ۱۷ الی ۲۲ شب از این جاذبه دیدنی شهر شیراز دیدن کرده و از فضای چشمنواز آن لذت ببرند. همچنین بازدید از این اثر آزاد بوده و در آن رستوران و کافی شاپ و نمایشگاه آثار فرهنگی و هنری استان فارس دایر نیز است.
آدرس: فارس، شیراز، بلوار کریمخان زند، خیابان انوری، روبروی خیابان اهلی
ثبت ديدگاه